Sabda Rasulullah S.A.W: "Barangsiapa yang menginginkan soal-soal yang berhubungan dengan dunia, wajiblah ia memiliki ilmunya; dan barang siapa yang ingin (selamat dan berbahagia) di akhirat, wajiblah ia mengetahui ilmunya pula; dan barangsiapa yang menginginkan kedua-duanya, wajiblah ia memiliki kedua-duanya pula" Hadith riwayat Bukhari dan Muslim

Selasa, 26 Januari 2010

FACEBOOK ADDICTION DISORDER

Adakah anda mengalami ketagihan Facebook?
Seorang pakar psikologi Dr Michael Fencichel telah menemukan satu penyakit baru iaitu Facebook Addiction Disorder (FAD). Anda mungkin tidak menyedarinya ataupun menafikannya.

Anda Mengalami Ketagihan Facebook sekiranya…

Joanna Lipari, Pakar Psikologi Klinikal dari Universiti California, Los Angeles ketika ditemubual oleh CNN menyatakan , terdapat tanda-tanda tertentu bagi FAD iaitu:

1. Kurang masa tidur kerana masa tersebut telah diperuntukkan untuk Facebook.

2. Menggunakan masa melebihi SATU JAM untuk melayari laman Facebook. Purata masa yang sepatutnya adalah setengah jam sahaja.

3. Anda menjadi terlalu obses dengan kisah lama yang dibangkitkan semula di Facebook.

4. Mengabaikan kerja kerana Facebook. Ini bermakna anda tidak menyiapkan tugasan yang diberikan kerana sibuk melayari Facebook.

5. Stres dan sentiasa dalam keresahan sekiranya tidak dapat melayari Facebook walaupun hanya sehari.

Menurut Joanna, dari sudut perubatan FAD masih belum didiagnosiskan sebagai penyakit yang memerlukan rawatan namun begitu beberapa ahli terapi dari Amerika Syarikat mendapati terdapat peningkatan dalam jumlah pelanggan-pelanggan yang mengalami masalah dalam perhubungan sosial (Social Disfunction).
Jadi, peminat-peminat Facebook berhati-hatilah sekiranya anda mempunyai tanda-tanda seperti di atas. Jangan nanti kerana Facebook, kita mengalami Social Disfunction pula.

Sumber dari abs-cbnNEWS.com. With reports from CNN.com.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan